همزمان با دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی طرح تغذیه مصنوعی احمد آباد دهرم شهرستان فراشبند توسط شرکت آب منطقهای فارس به بهره برداری رسید
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای فارس، سیاوش بدری مدیر عامل آب منطقهای، در حاشیه بهره برداری از این طرح با برشمردن مزایای طرح های تغذیه مصنوعی اظهار داشت: تغذیه آبخوانها به روش مهار سیلاب و نفوذ به آبخوان در مسیلهای سیلابی، راهکاری مناسب برای افزایش حجم منابع آب سفرههای زیرزمینی در استان فارس محسوب میشود؛ افت زیاد سطح ایستابی و روند نامطلوب کمی و کیفی آبدهی چاهها، چشمه و قنوات در اغلب دشتها، به هم خوردن تعادل آبی و به تبع آن تعادل زیست محیطی حوزههای آبریز، معلول مستقیم بهره برداری بیش از حد از منابع آب زیرزمینی است.
بدری در ادامه با اشاره به اینکه تغذیه مصنوعی آبخوانها، راهکاری است که تاکنون در خیلی از مناطق استان فارس اجرا شده است اضافه کرد: در این روش، مهار سیلاب و تغذیه آن به درون آبخوان علاوه برافزایش حجم مخزن و جلوگیری از روند شدید افت سطح آب زیرزمینی، سبب کنترل سیل و حفاظت خاک نیز میشود.
وی افزود اجزای طرح تغذیه مصنوعی احمد آباد دهرم شامل: ۳۱۰ هزار متر مکعب حجم خاکریزی، ۷ هزار و ۳۰۰ متر مکعب حجم سنگ و سیمان، ۶۲۰ هزار متر مکعب ظرفیت آبگیری در یک مرحله سیلاب و ۲ میلیون متر مکعب ظرفیت آبگیری سالانه است.
بدری همچنین مساحت باغات و اراضی تحت پوشش این طرح را ۱۶۰۰ هکتار و ارزش روز پروژه تغذیه مصنوعی احمد آباد دهرم فراشبند را ۱۰۰۰ میلیارد ریال اعلام کرد.
سید عبدالرضا شهابی معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای فارس نیز در حاشیه این مراسم بیان داشت: با توجه به اینکه حدود ۹۰ درصد اشتغال مردم منطقه به صورت مسقیم یا غیر مستقیم به فعالیتهای کشاورزی وابسته است، افت سطح آب زیرزمینی و شور شدن منابع آب منطقه به بزرگترین چالش آبی فراشبند تبدیل شده بود .
شهابی ادامه داد: اجزای این طرح شامل یک بند انحرافی جهت بالا بردن سطح تراز آب رودخانه و هدایت آن توسط یک کانال انتقال سیلاب به حوضچه رسوبگیر و حوضچه تغذیه می باشد، کانال انتقال آب، سازه بند انحرافی، کانال رسوب بر، دهانه آبگیر، دریچه کانال رسوب بر و دیواره های جانبی از اجزای دیگر این پروژه است.
مجید فروردین نماینده مردم شهرستان های فراشبند، فیروز آباد و قیر و کارزین نیز در این مراسم با تقدیر از خدمات شرکت آب منطقهای فارس اظهار داشت: شهرستان فراشبند یکی از شهرستان های حاصلخیزی است که هر ساله کشتهای مختلفی در دشت های آن انجام میشود اما استفاده بی رویه از آب در این منطقه سبب افت سطح آب سفرههای زیرزمینی شده است.
فروردین با بیان اینکه باید با راهکارهای علمی و قانونی، به احیای دوباره آبخوانها کمک کردافزود: کنترل و مهار سیلابها و ذخیره مازاد آن، به تعادل رسانیدن وضعیت آبخوانها، جلوگیری از پدیده فرو نشت زمین و استفاده از ظرفیت مخزن زیرزمینی برای ذخیره آب در فصول غیر زراعی از جمله مزیت های اجرای این طرحها است. در مراسم افتتاح این طرح مجید وامق سرپرست فرمانداری شهرستان فراشبند نیز با تقدیر از خدمات شرکت آب منطقهای فارس بر لزوم بهره گیری از حداکثر ظرفیت های قانونی برای احیای سفره های آب زیرزمینی در شهرستان فراشبند تاکید کرد و گفت: یکی از راه حلهای مناسب و کارآمد برای استفاده بهینه از رواناب به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک استفاده از احداث طرح های تغذیه مصنوعی است امام جمعه شهرستان فراشبند نیز در این مراسم از خدمات شرکت آب منطقهای فارس در اجرای این طرح تقدیر و تشکر کرد.
خاطر نشان می شود با تلاش و پیگیری مدیران شرکت آب منطقهای و همکاری شرکتهای پیمانکار و مشاور، طرح تغذیه مصنوعی احمد آباد دهرم در فاصله ۷۰ کیلومتری شهر فراشبند قرار گرفته و دسترسی به این حوضچه از طریق جاده شیراز - فیروزآباد و نهایتاً جاده فیروزآباد - احمد آباد میسر می باشد. ضمن اینکه سیلاب ورودی به پروژه در سال گذشته قبل از تکمیل نهائی اثرات بسیار مناسبی بر وضعیت آب زیرزمینی منطقه داشته و بهره برداران و مسئولین منطقه بارها به این موضوع اشاره نموده اند.
لازم به ذکر است شرکت آب منطقه ای اسستان فارس تا کنون بیش از 80 حوضچه تغذیه مصنوعی در سطح استان را احداث کرده است، که در کاهش خطرات و مدیریت سیلاب، تغذیه سفرههای زیرزمینی و در نتیجه رونق کشاورزی در استان را سبب شده است.