(خشكساليها بيش از 60 درصد از چاههاي دشت نوبندگان فسا را خشكانده است )
دشت نوبندگان فسا در حوزه خاوري استان فارس با مساحتي برابر 175 كليومتر مربع و در ناحيه گرم و نيمه خشك واقع شده است . ميانگين بارندگي در اين دشت در طول دوره 30 ساله 303 ميليمتر است . كمترين ارتفاع در اين دشت 1240 و بيشترين ارتفاع 2377 متر از سطح دريا مي باشد .
برمبناي آخرين سرشماري انجام گرفته در سال 1389 تعداد كل چاههاي دشت نوبندگان فسا 172 حلقه بوده كه از اين تعداد چاه 119 حلقه خشك و فاقد آبدهي مي باشد بطوري كه اين عامل باعث شده تا اين دشت بالاترين آمار چاههاي خشك شده در بين دشتهاي فارس را به خود اختصاص دهد .
در دشت نوبندگان فسا تعداد 4 رشته قنات و يك دهنه چشمه آمار بهره برداري گرديده كه تعداد 2 رشته از اين قنوات طي ساليان گذشته خشك گرديده و از طرفي اين دشت فاقد هرگونه منبع آّب سطحي نيز مي باشد . بر اساس آخرين مطالعات انجام شده بر روي شبكه چاههاي مشاهده اي اين دشت ، افت سطح آب زيرزميني به ميزان 42/9 متر طي يك دوره 15 ساله ايجاد گرديده كه نتيجه آن خشك شدن بيش از 60 درصد از چاههاي اين دشت مي باشد و اين در حالي است كه تغييرات كيفي نيز در دشت مشاهده شده و باقي مانده آب موجود نيز روندي شوري را در پيش گرفته است .
كارشناسان شركت آب منطقه اي فارس در چنين شرايطي ضمن تاكيد به همكاري بيش از پيش كشاورزان و باغداران با مامورين اين شركت و معرفي استفاده كنندگان غير مجاز از آب، انجام موارد ذيل را به كشاورزان پيشنهاد مي نمايند:
1) تغيير روش آبياري به روشهاي نوين آبياري
2) استفاده از آب جهت مصارف صنعتي در پروژه هاي كشاورزي مانند گلخانه ها
3) توسعه صنعت به جاي كشاورزي
با توجه به اينكه عواملي همچون خشكسالي و برداشتهاي بي رويه از آب سفره هاي زيرزميني باعث شده تا صدمات جدي و جبران ناپذيري نظير شوري آب ، ماندابي شدن اراضي ، فرسايش و كاهش حاصلخيزي خاك و . . . به دشتها وارد شود ،لازم است تا قبل از اينكه سرنوشت چاهها و قنوات باقي مانده به سرنوشت چاهها و قنوات خشك شده دچار شوند ،كشاورزان عزيز و متعهد همت مضاعف بگمارند و در راستاي پيشنهاد كارشناسان آّب منطقه اي با استفاده بيشتر از روشهاي نوين آبياري وبدون افزايش سطح زير كشت ، استفاده از كشتهاي گلخانه اي به جاي كشاورزي روباز و جايگزين كردن صنايع كوچك به جاي كشاورزي ، همكاري لازم بعمل آورده تا بلكه با استفاده بهينه از اين ذخاير خدادادي در جهت ثبات سفره آبي اين دشت گامي مثبت برداشته و موجب كاشت بذر اميد در دل آيندگان اين مرز و بوم بوده باشيم . انشاالله