دشت شيراز در دستان خشكسالي فشرده شده
دشت شيراز 1452 كيلومترمربع مساحت دارد كه 598 كيلومتر مربع آن را دشت و مابقي را ارتفاعات در برگرفته است. متوسط ارتفاع اين دشت از سطح دريا حدود 1600 متر و ميانگين بارندگي در طول دروه آماري برابر با 360 ميلي متر محاسبه شده است.
بر اساس آخرين سرشماري انجام شده از منابع آب در سال 88، تعداد 2722 حلقه چاه، 34 رشته قنات و 90 دهنه چشمه در اين دشت وجود دارد كه متاسفانه در پي خشكسالي هاي متناوب سالهاي گذشته، تعداد 586 حلقه چاه، 5 رشته قنات و 22 دهنه چشمه به كلي خشك شده و آبدهي بسياري از چشمه ها و قنوات بزرگ تامين كننده آب مورد نياز باغات قصرالدشت به شدت كاهش يافته است.
بررسي هاي انجام گرفته بر روي نوسانات سطح آب زيرزميني دشت شيراز، نشانگر افت كل اين سفره به ميزان 2/6 متر طي20 سال گذشته است. از آنجا كه شاهد كاهش مساحت اراضي كشاورزي نسبت به گذشته هستيم اين امر، مشكلات شديدي در رابطه با كاهش سطح آب در اين حوزه را به همراه داشته است. اگر چه در حوزه شرقي دشت، خوشبختانه با كاهش سطح آب مواجه نبوده ايم اما در نواحي شمال غربي و غرب اين دشت به ويژه در باغات موجود، مشكلات بسياري بروز نموده است. به دنبال اين امر با هماهنگي سازمان آب منطقه اي و شهرداري شيراز تا كنون 12 حلقه چاه عميق به منظور تامين آب فضاي سبز و باغات قصرالدشت حفاري شده كه اقدامي شايسته و مفيد بوده و اميد است در آينده با جديت بيشتري پيگيري شود.
در چنين شرايطي، كارشناسان آب، راهكارهاي زير را براي برون رفت از اين مشكل پيشنهاد مي دهند:
- ممانعت از بهره برداري بيشتر از سفره حوزه غربي شيراز
- توسعه كشتهاي گلخانه اي به جاي روشهاي سنتي
- توسعه صنعت
- جلوگيري از حفر چاههاي غيرمجاز احتمالي
متاسفانه خشكسالي جدي ترين معضل فيزيكي براي كشاورزي در همه جاي دنياست و به گفته نماينده يونسكو، خشكسالي 25 درصد از مردم جهان را تحت تاثير قرار داده است.بر اساس مطالعات انجام گرفته، خشكسالي به نبود يا اندك بودن باران در يك دوره طولاني گفته مي شود كه باعث عدم توازن در ميزان آب و در نتيجه آن كمبود آب، نابودي گياهان، كم شدن شدت جريان آب براي نيروگاههاي برق آبي، كاهش عمق آبهاي سطحي و خاك مرطوب مي شود.
بنابراين به جاست با توجه به اين امر و اهميت منابع آب، براي برون رفت از اين بحران، مديريت منابع آب و استفاده از امكانات موجود را مورد توجه قرار داده و جهاني فكر كردن در خصوص مصرف بهينه آب و مديريت منابع در دسترس را الگوي استفاده خود قرار دهيم چنانكه در اين استان و ساير استانهاي كشور، باغات آباء و اجدادي ما با حفظ منابع موجود آب حفظ گردد.