دشت ارسنجان طي 15 سال بيش از 18 متر افت آب زيرزميني داشته است
دشت ارسنجان با مساحت 283 كيلومتر مربع، در حوزه شمالي استان فارس قراردارد. مساحت دشت با ارتفاعات آن معادل 870 كيلومتر مربع بوده و از آب و هوايي معتدل برخوردار است. متوسط بارندگي سالانه در اين ناحيه حدود 350 ميلي متر بوده و بر طبق اعلام وزارت نيرو، دشت ارسنجان، دشت ممنوعه اعلام گرديده است.
دشت ارسنجان از جمله دشتهاي حاصلخيز و مستعد كشاورزي در استان فارس است كه بر اساس آحرين سرشماري انجام شده در سال 88 ، تعداد 682 حلقه چاه،8 رشته قنات و 17 دهنه چشمه در آن موجود است كه متاسفانه در پي خشكسالي هاي سالهاي گذشته و بهره برداري بي رويه در اين ناحيه، تعداد 228 حلقه چاه و 12 دهنه چشمه به طور كامل خشك و غير قابل استفاه گرديده اند.
علاوه بر اين، بر اساس اندازه گيري هاي بعمل آمده اين دشت با افت سطح آب زيرزميني روبرواست به طوريكه بررسي ها نشان مي دهد طي 15 سال معادل 3/18 متر از كل سطح آب سفره زيرزميني اين دشت افت كرده و پيامدهاي آن، با كم آبي چاههاي عميق و خشكي چاههاي نيمه عميق نمايان شده است.
متاسفانه دشت ارسنجان با مشكل پيشروي آب شور نيز دست به گريبان است. بطوريكه طي 10 سال گذشته، به نحو چشمگيري از كيفيت آب سفره آبرفتي كاسته شده و سفره به تدريج روند شورشدن را در پيش گرفته كه اين امر مشكلات بسياري را به همراه داشته است.
در چنين شرايطي، كارشناسان آب راهكارهاي زير را براي برون رفت از اين مشكلات پيشنهاد مي كنند.
1- جلوگيري از حفر چاههاي غير مجاز به كمك كشاورزان
2- استفاده بهينه از آب موجود با روشهاي مدرن
3- استفاده از آب موجود جهت مصارف صنعتي و توسعه كشتهاي گلخانه اي
كشور ايران سرزميني كم آب است كه تحت تاثير عوامل زيست محيطي جهاني و بخشي نيز متاثر از دخل و تصرف داخلي دچار خشكسالي گرديده است و شوري منابع آبي و پيشروي كوير، به معناي ظهور شرايط كويري است كه ما را با بحران كم آبي و حتي بي آبي مواجه ساخته است.
مديريت استفاده بهينه از آب و منابع آبي ، و تغيير نگرش در الگوهاي بهره برداري از منابع آبي سبب مي شود اين بحران تا حدودي كنترل شده و ما و نسل هاي آينده را از خطر مرگ دشتها رهايي بخشد.