چراغ درخشان كشاورزي كشور سوسوزنان بر خود مي لرزد
7 / 5 درصد از مساحت کل کشور مربوط به خاك فارس است كه اين خاك پاك، 12 درصد از محصولات غذایی کل کشور را تامین می نماید .
اين استان 8 میلیارد متر مکعب از کل منابع آب زیرزمینی کشور ( 56 میلیارد متر مکعب ) را دارا میباشد و 95% از آب زیرزمینی آبخوانهای خود را در بخش کشاورزی مصرف مینماید .
اين استان برای تولید این مقدار محصولات کشاورزی سالیانه 8 میلیارد متر مکعب آب از سفره های آب زیرزمینی استحصال می کند .
با اين آمار و ارقام به مانند چراغي پرنور در بخش كشاورزي كشور درخشيده و به خود ميبالد.
متاسفانه علیرغم خشکسالیهای سنوات اخیر و به منظور بالیدن بر خود ، آمار و ارقام فوق الذکر بدون تغییرو کاهشی محسوسی باقی مانده است . نا گفته پیداست بدلیل کاهش بارندگی بایستی برداشتها را به منظور حفظ تعادل آبخوانهای استان به مقدار زیادی پایین آورده و کاهش داد ولیکن در عمل چنین اتفاقی نیافتاده و کماکان برداشت از سفره های آب زیرزمینی به جهت تامین آب قابل مصرف در بخش کشاورزی و در نتیجه تامین مایحتاج کشور ادامه دارد . این مهم بدنبالش پایین رفتن تراز آب زیرزمینی و خشک شدن آبخوانهای استان پهناور فارس بوده است :
در طول دو سال گذشته 30 درصد از چاهها فعال کشاورزی خشک شده است و در همين مدت 20000 متر کف شکنی بدلیل افت سطح آب چاهها انجام شده است و هزینه اي معادل 1940 کیلومترحفاری در قالب کف شکنی و جابجایی و ... در سنوات اخیر به کشاورزان تحمیل شده است . به طوريكه فارس به بهشت حفاران شهره شده است .
اين استان نه تنها ديگر توان درخشيدن ندارد كه سوسوزنان بر خود ميلرزد.
هر چند بر اساس نتایج مطالعات انجام گرفته در دشتها و آبخوانهای استان فرصت هنوز درخشیدن و بالیدن از میان رفته است ولیکن این شرکت به منظور نلرزیدن و خاموش نشدن این کورسوی امید ، به انجام فعالیتهایی در قالب طرح تعادل بخشی در دشتهای استان اقدام کرده است .
از جمله این تحرکات میتوان به :
- گشت و بازرسی شبانه روزی در محدوده های مطالعاتی از طریق عقد قرارداد با تعداد 75 گروه گشت به منظور برخورد با تخلفات احتمالی و جلوگیری از برداشتهای بی رویه
- انجام خدمات به کشاورزان مشروط به انجام سیستمهای آبیاری نوین به منظور بهینه مصرف کردن آب
- انجام خدمات به کشاورزان مشروط به تجهیز چاههای خود به کنتور هوشمند آب و برق به منظور جلوگیری از برداشت بی رویه و غیر مجاز
- اجرای قانون تعیین تکلیف چاههای فعال كشاورزي بدون پروانه به منظور پر و مسلوب المنفعه کردن چاههایی که مشمول صدور پروانه نمی شوند و همچنین محدود کردن برداشت آب توسط چاههایی که مشمول پروانه میشوند .
- اجرای تعداد زیادی پروژه تغذیه مصنوعی و همچنین انجام مطالعات لازم جهت اجرای پروژه های جدید به منظور جلوگیری از افت سطح آبخوان
- اجرای آیین نامه مصرف بهینه آب در کلیه دشتهای استان