سد تاخيري كنترل سيلاب سعادت شهر تا كنون چندين سيلاب را كنترل نموده است
سد تاخيري كنترل سيلاب سعادت شهر در محل تنگه سعادت شهر، روستاي گمبكان احداث شده است.
مهندس خاندشتي نماينده مجري اين طرح با بيان اين مطلب در رابطه با ويژگيهاي طرح گفت: سد تاخيري كنترل سيلاب سعادت شهر بر روي رودخانه فصلي سرپنيران كه از كوههاي زاگرس سرچشمه مي گيرد احداث شده است. دسترسي به محل از طريق راه آسفالته به طول حدود 1 كيلومتر منشعب از كيلومتر 10 جاده قديم سعادت شهر به آباده (قبل از تونل) صورت مي گيرد و فاصله محل احداث سد تا سعادت شهر حدود 10 كليومتر است.
خاندشتي با بيان اين مطلب كه در اين سد به منظور انتقال تخليه سيلاب مازاد بر طراحي، يك سرريز جانبي به طول 50 متر در كوله سمت راست سد خاكي و يك سرريز پلكاني به عرض 30 متر و طول 79 متر از جنس بتن مسلح در ادامه آن طراحي شده است گفت: مرحله مقدماتي مطالعات طرح، تحت عنوان طرح كنترل سيلاب سعادت شهر انجام گرديد و مطالعات مرحله دوم از سال 1388 آغاز و پس از تهيه نقشه ها، عمليات اجرايي شامل احداث جاده جايگزيني روستايي، جاده دسترسي سرريز، خاكبرداري و خاكريزي بدنه سد به تدريج آغاز گرديده است.
وي يادآور شد: براي هدايت سيلاب به رودخانه، كانالي به عرض 50 متر با پوشش ريپ رپ در كف و جداره اجرا شده. ظرفيت تخليه سرريز 375 متر مكعب در ثانيه است و با توجه به قرارگيري جاده موجود در مخزن سد 1400 متر جاده انحراف بصورت آسفالته اجرا شده است.
نماينده مجري طرح سد تاخيري كنترل سيلاب شهر سعادت شهر، هدف از اجراي اين طرح را كنترل سيلاب و كاهش اثرات تخريبي آن، تزريق بخشي از آب سيل در آبخوان پايين دست و تقويت سفره آب زيرزميني دشت دانست و با اشاره به اينكه پيشرفت فيزيكي اين طرح تا پايان سال 91 ، حدود 100 درصد بوده افزود: در سال 1388 با استفاده از اعتبارات استاني و با انتخاب پيمانكار عمليات اجرايي طرح آغاز شد و از اسفند 89 تا كنون به طور متوسط روزانه 78 نفر در اجراي طرح فعاليت دارند. در اين مدت كوتاه بهره برداري تا كنون در چند مورد سيلاب مخرب را كنترل نموده و سبب جلوگيري از زيان اين سيلابها به سعادت شهر و افزايش آب زيرزميني پايين دست شده است.
وي اين طرح را طولاني ترين سد خاكي استان فارس برشمرد و در خصوص ويژگي هاي منحصر به فرد آن گفت: سرريز پلكاني و كاهش انرژي سيلاب سرريز در طول جريان، كنترل سيلاب هاي مضر در پشت درياچه سد و كاهش دبي اوج جريان سيلاب و در نتيجه كاهش خطرات سيلاب در شهر سعادت شهر از جمله مواردي است كه اين طرح را منحصر به فرد ميسازد.
خاندشتي در پايان با بيان اين مطلب كه هزينه احداث سد و تاسيسات وابسته، طراحي، نظارت و نقشه برداري، آزمايشات آب و خاك، خريد اراضي و اعيانهاي مربوط به سد و درياچه آن حدود 110 ميليارد ريال بوده و عمليات اجرايي طرح حدودا 8 ماه زودتر از موعد مقرر به اتمام رسيده است.