مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای فارس:
برداشت آب از چاه هاي آبرفتي نمي تواند فروچاله ايجاد کند
دکتر سیاوش بهروز گفت: شكاف هايي كه در اطرف تخت جمشيد و نقش رستم مشاهده مي شود در زمستان سال 91 در ستاد بحران استانداري با حضور اساتيد دانشگاه و مسئولين و كارشناسان دستگاههاي مرتبط از جمله اين شركت مورد بحث و بررسي قرار گرفت. علت هاي متفاوتي براي اين پديده ذكر شد كه فعاليتهاي تكتونيكي و افت سطح آب از جمله آن ها بود. عوامل وقوع فرونشست، متعدد است و بدون مطالعات لازم نمي توان با قاطعيت، برداشت آب را علت فرونشست دانست. همچنين فروچاله با فرونشست تفاوت اساسي دارد و مکانيسم ايجاد آن کاملا متفاوت است و بدون دخالت انسان نيز مي تواند ايجاد شود. برداشت آب از چاه هاي آبرفتي نمي تواند فروچاله ايجاد کند. از آنجا که افت سطح ايستابي مي تواند موجب ايجاد فرونشست در دشت هاي مستعد شود بنابراين کنترل بهره برداري مي تواند موجب پيشگيري از فرونشست و يا تعديل آن شود.
وی افزود: پروژه هاي كنترل بهره برداري از سال هاي گذشته در كليه محدوده هاي مطالعاتي از جمله محدوده مطالعاتي مرودشت بطور مستمر در حال انجام است. موضوع چاه هاي بدون پروانه در قالب قانون تعيين تكليف در حال اقدام است و تا كنون تعدادي از احكام پر و مسلوب المنفعه شدن چاه هايي كه بر اساس آن قانون، مشمول صدور پروانه نمي گرديده اند اجرا و يا در حال اجرا است.
بهروز همچنين خاطرنشان کرد: اين شركت ارايه خدمات به چاههاي مجاز را مشروط به نصب تجهيزات كنترل بهره برداري از قبيل كنتور هوشمند آب و برق مي نمايد كه از برداشت هاي غير مجاز توسط چاه هاي داراي پروانه (مجاز) جلوگيري مي نمايد.
علاوه براین، تعيين سقف مجاز كف شكني در دشت مرودشت به عنوان پايلوت در قالب يكي از پروژه هاي تعادل بخشي توسط مشاور در حال مطالعه است. اين شركت هرگونه مساعدت و همكاري لازم پيرامون موضوع اجراي آبياري نوين و تغيير الگوي كشت به منظور مصرف بهينه آب و جلوگيري از افت سطح ايستابي، را با دستگاه متولي اين مهم انجام مي دهد.