در این سخنرانی ها دکتر امین شیروانی عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز به موضوع بارش ماهوارهای TRMM و پیشبینی فصلی بارش در ایران به وسیله GCMs پرداخت و پدیده النینو نوسانهای جنوبی و نقش آن در نوسانهای بارش و دمای ایران به وسیله دکتر محمدجعفر ناظم السادات عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز و رئیس مرکز پژوهشهای علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز مورد بررسی قرار گرفت.
دکتر شیروانی ضمن ارائه اطلاعاتی در خصوص بارش ماهوارهای TRMM گفت: امروزه ماهوارهها با بهره گیری از امواج میکروویو فعال و غیر فعال رادار و سنسورهای عملگرا در نور مرئی و مادون قرمز، قادر به تخمین بارش برای اغلب مناطق دنیا هستند.
وی با اشاره به اینکه هزینه های زیادی برای پرتاب، نگهداری و ذخیره سازی اطلاعات این ماهواره ها از سوی سازمانهای فضایی در جهان پرداخت می شود افزود: این در حالی است که اطلاعات آنها به صورت برخط و رایگان در دسترس کاربران قرار دارد. از آنجا که تخمین بارش ماهواره ای در استان فارس در مقیاس زمانی ماهانه و سالانه از دقت خوبی برخوردار است، اطلاعات این ماهواره می تواند درتصمیم گیری های مدیریتی استان به کار گرفته شود.
دکتر ناظم السادات نیز ضمن معرفی پدیده النینو نوسانهای جنوبی (ENSO) خاطرنشان کرد: رخداد دورانگرم به نام ال نینیو و سرد به عنوان لانینا شناخته می شود و تا اندازه زیادی میتواند بارش در پهنههای گوناگون ایران را دستخوش تغییرات نماید.
ناظم السادات به چیرگی دوران ال نینیو و لانینا در پاییز امسال اشاره کرد و افزود: این پدیده تا اندازه زیادی ابتدا افزایش و سپس کاهش منابع آبی این فصل را برای بیشتر بخشهای کشور به همراه داشت؛ این در حالی است که برای فصل زمستان ارتباط معنیداری میان نوسانهای بارش و چیرگی دوران ال نینیو و لانینا در برخی از گسترههای کشور دیده نشده است.
وی با تاکید بر اینکه میزان تاثیر این پدیده بر نوسان بارش در بخشهای گوناگون کشور یکسان نیست اضافه کرد: چیرگی دوران لانینا، کاهش 20 تا 50 درصدی ال نینو و افزایش 20 تا70 درصدی بارشهای فصل سرد استانهای بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد و جنوب فارس را به همراه داشته است در حالیکه در سایر بخشهای جنوب غربی کشور نشان موثری از این پدیده بر نوسان بارش فصل سرد دیده نشده است.